Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

7000 magyar e-mail cím és jelszó került ki a netre

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a jelszavas védelem, és az, hogy lehetőleg mindenhova más jelszót használjunk. Persze az ember lusta, meg a memóriánk olyan, mint a szita, de ha egyszer beüt a krach, akkor mi is áldozatul eshetünk. Mindenki azt hiszi: ő nem. Pedig most is megtörtént!

Az nCore a legnépszerűbb és legnagyobb torrent oldal Magyarországon, ahova csak meghívóval lehet bebocsátást nyerni. Mivel szigorúak a szabályok, ne lepődjünk meg, ha közeli - már regisztrált - ismerőseink sem szívesen küldenek meghívót. Ugye...nem teljesen legális dolog ez. Komolyan ellenőrzik azt a fenntartók, hogy aki letölt, az töltsön is vissza, hiszen ez a lényege a torrentezésnek. Minél többen osztanak meg mondjuk egy filmet, annál gyorsabban le lehet azt tölteni. Aki nem tartja be a szabályokat,azt kitilthatják, sőt azt is, aki révén bekerült! Ezért van az, hogy kincsnek számít az nCore tagság.

Nem csoda, ha vannak csalók, akik kihasználják azt, hogy be akarsz jutni. Időnként te is belefuthatsz hirdetésbe, hogy "csakmostcsakegynapig...free a regisztráció" Egy ilyen kamu oldal szedte áldozatait, és több, mint 7000 kód került nyilvánosságra. (Persze ez még nem egyenlő azzal, hogy vissza is élnek velük, vagy felhasználják, kitotózzák, melyik hova passzol...)

A dolog úgy derült ki, hogy az egyik számítástechnikai portál levelet kapott; találtak a neten egy listát, amelyen sok száz kormányzati e-mail cím és jelszó van. A portál azonnal jelentette ezt és vizsgálat indult. Kiderült, hogy ezek a címek nyilvános adatbázisokban is benne vannak, tehát nem történt egyéb bűncselekmény. Kis kutakodás után azonban rátaláltak hivatali, rendőrségi, politikusi és magánfelhasználói címekre, valamint a remélt regisztrációhoz felhasznált jelszavakra. Innentől már csak ki kell próbálni, hogy a jelszavak bejutást adnak-e a felhasználó más fiókjaihoz is.

A cikk

Megtekintés: 1083