Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

A Lazarus hackerek ostromolhatták a központi bankot

Tavaly februárban egy akkor még azonosítatlan hackercsoport megkísérelt ellopni körülbelül 851 millió dollárt, de az akció végén végül 81 millió dollárt sikerült átutalni a bankszámláira a bangladesi központi bankból. A támadás napjaink egyik legdurvább kibertámadásaként vonult be a történelembe.

Az incidenst számos biztonsági cég vizsgálta, egyebek mellett a Kaspersky Lab is. Az elemzések azt mutatják, hogy a támadás mögött nagy valószínűséggel a Lazarus csoport állhatott, amely már 8 éve működik, és a világ 18 országában okozott károkat egyebek mellett az ipari és a pénzügyi szektor berkein belül is.

Noha több hónapos csend követte a bangladesi támadást, a Lazarus csoport aktívan készítette elő az új akcióját, amelynek során ismét bankokat állított célkeresztbe. Az egyik támadás alkalmával betört az egyik délkelet-ázsiai pénzintézet rendszerébe.

Irány Európa

Néhány hónapos pihenő után úgy döntöttek a feketekalapos hackerek, hogy átköltöznek Európába. Itt egyelőre – legalábbis látszólag – sikerült blokkolni a támadásaikat, de sajnos lehetnek olyan rendszerek, amelyekben észrevétlenül most is jelen vannak. Ez nem lenne példa nélküli, hiszen a korábbi incidensekről is kiderült, hogy több esetben hónapokig rejtőzködtek a támadók, mielőtt sikerült volna a nyomukra akadni.

A cikk

Lazarus

Megtekintés: 968