Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

A titkosítás a terroristák fegyvere?

A párizsi terrortámadások kapcsán ismét fellángolt a vita a széles körben elérhető és alkalmazott titkosítási technológiákról, amelyek lehetővé teszik a terroristák számára a hatóságok által nem követhető, fedett kommunikációt.

Sajtóértesülések szerint az Iszlám Állam terroristái titkosított üzeneteket használtak az internetes és mobilkommunikációt figyelő titkosszolgálatok előli elrejtőzésre a száznál több halálos áldozatot követelő november 13-i párizsi bombarobbantások és lövöldözések előtt. Egyes szakértők szerint a hatóságok azért nem tudták megakadályozni a terrorcselekményeket, mert az utóbbi időben elterjedtek az üzenetek titkosítását bárki számára egyszerűen lehetővé tevő mobilappok, a WhatsApp, Signal, Telegram és társaik. Mások viszont úgy vélik, hogy a terroristaszervezetek nem feltétlenül az internetről letölthető appokat használták kommunikációra, nagyon is elképzelhető, hogy olyan saját üzenettitkosító módszert fejlesztettek ki, amelyet még a titkosszolgálatok rendelkezésére álló rendkívül fejlett technológiákkal is szinte lehetetlen feltörni.

Az amerikai Computerworldnek nyilatkozó Darren Hayes, a Pace University professzora és kiberbiztonsági igazgatója szerint a terrorista szervezetek mind kifejlesztették saját titkosítási technológiáikat, és mivel Franciaország a kommunikációt figyelő egyik legfejlettebb rendszerrel rendelkezik, az a sajnálatos tény, hogy a hatóságok nem tudtak a készülő támadásokról, komoly figyelmeztetés mindannyiunk számára.

Computerworld 2015.12.03

Képek


Megtekintés: 735