Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Alapjog korlátozás - szükség esetén

Adatvédelmi ajánlást készít a terrorveszélyhelyzetre a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) - közölte a szervezet elnöke az M1 aktuális csatornán csütörtökön, az adatvédelem nemzetközi napján.

Péterfalvi Attila elmondta, hogy az ajánlást a napokban teszik közzé, és arról fog szólni, hogy ilyen különleges jogrend idején, amikor az alapjogokat a szokásosnál jobban lehet korlátozni, melyek ennek a határai, valamint a kormánynak hogyan kell utólag elszámolnia a terrorveszélyhelyzet időszakával.

Ezek "izgalmas" kérdések, mert nincsen alkotmánybírósági gyakorlat a témában - tette hozzá. A NAIH-elnök arról is beszélt, hogy az adatvédelem nemzetközi napját 2007 óta tartják meg. Idén Magyarországon nem konferenciát rendeznek, hanem egy pályázat eredményét hirdetik ki.

Iskolai csoportok számára szerveztek versenyt, amelynek lényege az volt, hogy a gyermekek aktív közreműködésével kellett egy adatvédelmi tanórát bemutatni. Péterfalvi Attila kiemelte: fontos, hogy a fiatalokat megvédjük az internet káros hatásaitól, mivel a visszaélések a közösségi portálokon akár öngyilkossághoz is vezethetnek.

A felnőttek ugyanakkor jobban ismerik az adatvédelmet: "van affinitásuk" a személyes adataik megóvásához, és a közérdekű adatok is foglalkoztatják őket - fűzte hozzá.

A kormány január közepén alkotmánymódosítást javasolt, hogy önálló tényállás legyen az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet. Ha a parlament elfogadja a módosítást, a kormány terrorfenyegetettség vagy terrortámadás esetén terrorveszélyhelyzetet hirdethet, és ekkor a kabinet átmenetileg felfüggesztheti egyes törvények alkalmazását.

A cikk

NAIH Adatvédelmi ajánlás terrorveszélyhelyzet

Megtekintés: 922