Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Az USB-óvszer nem az, aminek gondolnánk, de nagyon hasznos

Aki gyakran utazik úgy, hogy eközben dolgoznia is kell, annak eleve ajánlott, hogy fokozott óvatossággal járjon el akkor, amikor ismeretlen forráshoz csatlakoztatja eszközét - és igen, ebbe még egy mobiltöltés is beletartozik. Az USB portokon keresztül kifejezetten sebezhetők a mobilok, táblagépek és laptopok, azonban a közkeletű néven "USB óvszer" jelzővel emlegetett kis eszköz erre a problémára nyújt megoldást.

Igen, az istenadta nép tényleg ezt a nevet adta a kütyünek: USB-óvszer. A szóösszetétel hallatán persze elsőre teljes lehet a képzavar, de igazából ez nagyon kifejező: egy olyan eszközről van szó, amely meggátolja, hogy készülékeinket USB-s csatlakozás során tönkretegyék, vagy a tudtunk nélkül illetéktelenek is rácsatlakozzanak. Az USBCondom.org oldalán több különböző ilyen kiegészítőt is találunk.

A legegyszerűbb változat, mely egészen egyszerűen letiltja, hogy USB-n keresztül adatok áramoljanak, így kizárólag töltést teszi elérhetővé. Ez ugyebár akkor hasznos, ha egy ismeretlen helyen nem a mobilunk vagy egyéb eszközünk saját töltőjét használjuk, hanem találunk egy gazdátlan USB portot, és arról igyekszünk életet lehelni a lemerült akksiba. Csak hát, azt ugyebár nem látjuk, mi van a port túloldalán - még a zis lehet, hogy ügyeskedők nem csak áramellátásra való háttérrel látták el, hanem mondjuk egy számítógéphez is csatlakozik titokban az aljzat, amely azonnal kutakodni kezd nálunk, amikor gyanútlanul tölteni kezdünk.

A második eszközön már találunk egy kapcsolót, melynek köszönhetően beállíthatjuk, hogy csak tölteni szeretnénk, vagy adatátvitelre is szükségünk van. A harmadik pedig a legbiztonságosabb eszköz, amely nem csak az adatlopás, de a szándékos vagy véletlen károkozás ellen is véd: ez ugyanis megakadályozza, hogy "USB-gyilkos" portokon keresztül, magas feszültséggel, hirtelen "tüskékkel" tegyék tönkre a készülékeinket.

Működésük nagyon egyszerű: bedugjuk őket az eszközünk portjába, majd ezzel csatlakozunk az idegen USB-khez, tehát egyfajta köztes eszközként működik - innen származik a kissé erős, de frappáns hasonlat, amely az apró kütyü nevét adja.

A legpraktikusabb az egészben, hogy a fenti oldalon, nem csak rendelni tudunk USB-óvszert, de megtaláljuk a teljes alkatrészlistát és az áramkörök ábráit, így a hozzáértők saját maguknak is elkészíthetik ezeket. Csak javasolni tudjuk, hogy aki gyakran kerülhet hasonló helyzetbe utazások, esetleg idegen helyről dolgozás közben, ne garasoskodjon, és legyen nála óvszer. Az USB-nek legalábbis mindenképpen.

https://computerworld.hu/biztonsag/az-usb-ovszer-n...

Megtekintés: 776