Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Elektronikus eszközökre is vonatkozik az ügyvédi titoktartási kötelezettség

Az ügyvédeket törvény kötelezi a titoktartásra. Ez a kötelezettség kiterjed az információt tartalmazó számítógépekre és okostelefonokra is. Az informatikai szakjogász az InfoRádióban elmondta, útmutatót adott ki a Magyar Ügyvédi Kamara az információbiztonság javítása érdekében.

Az ügyvédi titoktartás az elektronikus eszközökre is vonatkozik. Az ügyvédnek elektronikusan is be kell tartani az előírásokat - hívta fel a figyelmet az informatikai szakjogász.

Homoki Péter hozzátette: "nehézség, hogy az utóbbi időben egyre szélesebb bűnözői réteg készül informatikai támadásokra, technikailag sokkal nehezebb olyan megoldást találni, ami minden követelménynek megfelel. Vége van annak az időszaknak, hogy az ügyvéd, ha bezárta a lemezszekrény ajtaját, eleget tett az informatikai biztonsági követelményeknek."

Az informatikai szakjogász elmondta, az ügyvédeknek ugyanúgy teljesíteniük kell az informatikai biztonsági kötelezettségeket, mint bármely más hivatásúaknak.

"Jelenleg a folyamat elején járunk, ez még csak a tudatosítás fázisa, amikor föl kell hívni az ügyvédek figyelmét, hogy ez nálunk is egyre fontosabb lesz" - emelte ki Homoki Péter.

Az informatikai szakjogász példaként említette, hogy vezeték nélküli hálózaton csak akkor forgalmazzon ügyvédi titkot, ha az megfelelően védett, vendéghálózatot lehetőleg ne használjon ilyen típusú adatküldésre.

Adathordozótól való megszabadulásnál is fokozottan figyeljen az ügyvéd az adatvédelemre, tudni kell, hogy ha például egy telefonról vagy laptopról kitörli az adatokat, akkor az még informatikailag helyreállítható - hívta fel a figyelmet Homoki Péter.

A cikk


titok informatikai biztonság szakjogász

Megtekintés: 954