Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Ez lehet a világ eddigi legnagyobb adatszivárgása

A Dataviper biztonsági cég leplezte le a legutóbbi botrányt, amely a világ eddigi legnagyobb adatszivárgása lehet a szakértők szerint. Ezúttal 1,2 milliárd ember személyes adatai szivárogtak ki: nevek, e-mailcímek, telefonszámok, foglalkoztatási adatok.

Hirdetés

Az adatok a People Data Labs és az Oxydata felől származnak. Ezek a cégek összegyűjtik a különböző forrásokból beszerzett felhasználói adatokat. Így a külsős cégek neveket vagy telefonszámokat használhatnak, ha az emberek foglalkoztatási adataira, költekezési szokásaira, politikai nézeteire kíváncsiak. Az effajta adatokat gyakran a közösségi oldalakról szerzik be (Facebook, Instagram, LinkedIn).

Az érintett szervert egy egyszerű URL-en keresztül korábban bárki elérhette, és ott 4 TB adatot talált, 4 milliárd felhasználói profillal. Azt pedig senki nem tudja, hogy ennyi érzékeny információt miért tároltak szinte védelem nélkül, egy nyilvánosan hozzáférhető szerveren.

A két érintett cég hallgat, ahogyan a szerver felhőszolgáltatója is. Egyelőre nem tudni, hogy ki a felelős, mert mindenki tagadja, hogy övé lenne a szerver. A Dataviper szerint is külső fél működtette eddig.

Aki tudni akarja, hogy érintett-e az ügyben, annak ide kell ellátogatnia, és megadnia az e-mailcímét. Ha valaki megtalálja magát a listán, érdemes minden jelszavát lecserélnie, és kétlépcsős hitelesítésre váltania ott, ahol csak lehet.

A cikk

Megtekintés: 857