Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Hacker bénította meg a dán bicikliket

A napokban Koppenhágára elsősorban a jégkorong-világbajnokság kapcsán irányul kiemelt figyelem. Ez persze teljesen érthető is, csakhogy közben érdekes információbiztonsági történések is akadnak a városban. Ennek pedig viszonylag látványos jelei is megmutatkoztak, mivel egy kibertámadás következtében egy-két napra teljesen megbénult a város Bycyklen rendszere. Ez felel a dán főváros kerékpár bérléssel kapcsolatos infrastruktúrájának működéséért, amelyhez jelenleg megközelítőleg 1860 kerékpár csatlakozik.

A Bycyklen rendszer üzemeltetője immár hivatalosan is elismerte, hogy az egyik szerverét támadás érte, aminek következtében május 4-5 között a rendszer tulajdonképpen használhatatlanná vált. Nem lehetett kerékpárokat bérelni, mivel a tárolókból nem lehetett azokat kivenni. A felhasználók azt tapasztalhatták, hogy a kerékpárokhoz tartozó tabletek nem működnek.

Az eddigi vizsgálatok szerint a támadást vélhetőleg egy olyan személy követte el, aki nagyon jól ismerte a teljes infrastruktúrát. Ráadásul nem is kegyelmezett, mivel az akciója során a Bycyklen teljes adatbázisát egy az egyben kitörölte. A helyreállítás ugyan gyorsan kezdetét vette, csakhogy olyan szinten kompromittálódott a rendszer, hogy az üzemeltetőknek minden egyes kerékpárt manuálisan kellett újra csatlakoztatniuk az adatbázishoz. Ez pedig nem kevés időt vett igénybe.

A GDPR-hajrában természetesen azonnal felmerült a kérdés, hogy a támadó vajon milyen személyes adatokhoz fért hozzá, és azokkal (a törlésen kívül) végzett-e bármilyen műveletet. Ezzel kapcsolatban az üzemetető annyit közölt, hogy nem talált arra utaló jelet, hogy a feketekalapos visszaéléseket követett volna el személyes adatokkal. A támadónak nem is az volt a célja, hogy adatokhoz jusson, hanem sokkal inkább az, hogy megbénítsa az informatikai rendszert. A kockázatokat mérsékli, hogy az érintett adatbázisban nem voltak pénzügyi, banki és kártyainformációk. Ellenben tartalmazta a felhasználók nevét, e-mail címét, telefonszámát, valamint a Bycyklenhoz kapcsolódó (nem banki) PIN-kódokat. Ezért az üzemeltető biztos, ami biztos alapon minden felhasználótól azt kérte, hogy a bérléshez használt PIN-kódokat változtassák meg.

A cikk

Megtekintés: 928