Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Információs háború kezdődött

Hamis nukleáris riasztással kapcsolatban adott ki figyelmeztetés a héten a lengyel atomügynökség (PAA), miután a - feltört - honlapján megjelent egy álhír, miszerint egy litvániai nukleáris hulladéktárolóból káros anyag szivárgott volna ki.

A PAA honlapjára kitett félrevezető riasztásra úgy derült fény, hogy a lengyel közszolgálati rádió lehozta a hírt országszerte. Az álközlemény szerint ugyanis a litván fővároshoz közeli hulladéklerakóból radionuklidok kerültek felszíni és talajvizekbe, s azt is állította, hogy a litván fél jelezte a káros anyagok magas szintjét az ivóvízben.

A PAA szabályos radiológiai helyzetről biztosította a közvéleményt, és közölte azt is, hogy külföldi partnereitől sem kapott semmiféle veszélyről szóló figyelmeztetést. A honlapon megjelent információt pedig hamisnak minősítette.

Az eset kapcsán az AP amerikai hírügynökség a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivőjét, Stanislaw Zarynt idézte: "az egész történet tipikus orosz kísérletnek tűnik". Ez alatt olyan dezinformációt értett, amelynek célja, hogy gyanút keltsen és megosztottságot teremtsen a nyugati szövetségesek között. Nem blöffölt a politikus, ugyanis történt már egy hasonló, 2020-es hekkelési kísérletet. Az akkori álhír egy nem létező radioaktív felhőről szólt, amely szerint az ukrajnai Csernobil, az 1986-os nukleáris katasztrófa helyszíne felől tartott újból Lengyelország felé.

Az információs hadviselés olyan egységes elgondolás alapján végrehajtott tevékenységek rendszere, amely valamely állam részéről egy másik állam működési rendjének befolyásolására vagy megtörésére, továbbá a saját állam hatékony működőképességének megőrzésére irányul a saját információs képességek megvédése, fejlesztése és alkalmazása, valamint a másik állam hasonló képességeinek bénítása, zavarása vagy megsemmisítése révén.

https://computerworld.hu/tavkozles/informacios-hab...

Megtekintés: 636