Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Leállt a Google webes rendszere, se Gmail, se YouTube, se semmi

Folyamatosan érkeznek hozzánk is a bejelentések, de a jelek szerint világszerte gondok vannak a Google webes szolgáltatásaival. A Google keresőoldala a cikk megírásának időpontjában működött, bár kissé lassan szolgáltatott adatokat, de elérhetetlen volt többek között a Gmail, a Google Drive, a Google Docs és a YouTube is.

A weboldalak működését monitorozó DOJ.me 13:20 perckor nem tudta elérni a Google szervereit. A Downdetector szerint a vállalat szolgáltatásaival kapcsolatban nagyjából magyar idő szerint fél egy óta érkeznek bejelentések. A weboldal folyamatosan frissülő térképén 13:25-kor ez az állapot volt látható, tehát a probléma leginkább Európa északnyugati felét érintette, de komolyan kihatott szinte az egész kontinensre, ezen kívül az Egyesült Államok keleti partján, egyes Dél-Amerikai, Ázsiai és ausztrál területeken volt jellemző.

A Google saját szolgáltatásainak állapotát monitorozó Apps Status aloldalán jelenleg szinte minden sorban a piros jelzés világít, amely szolgáltatás-kiesést jelez. Az alábbi lista is elég tekintélyes, de érdemes hozzávenni még a zösszes androidos felhasználót is, ugyanis a Play Áruház és a kapcsolódó szinkronizációs, frissítési szolgáltatások sem működnek.

A Google hivatalos Twitter csatornáján a cikk írásakor nem szerepelt semmilyen információ az üggyel kapcsolatban, de ha kiderül, mikor állhat helyre minden, illetve fény derül arra, mi okozhatta a leállást, frissítjük ezt a hírt. Legutóbb egyébként néhány hónapja, szeptember 24-én volt komolyabb probléma a Google webes szolgáltatásaival, ekkor több mint 20 percig állt minden, ami a Google-hez köthető.

Frissítés: Úgy tűnik, nagyjából hazai idő szerint negyed háromra kezdenek rendbe jönni a szolgáltatások, a Gmail lassan, de már betölti az új leveleket, és a többi alkalmazás is döcögve bár, de elindult. A szolgáltatásfigyelő oldalak szerint azért még érkeznek panaszok sokfelől, de a mai leállás nagyja már elmúlt. Az okokról még mindig nincs hivatalos információ.

Bátky Zoltán

|

Megtekintés: 658