Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Leálltak a pénztárgépek - hatalmas a kár és káosz

Becslések szerint 10 milliárd rubel (45 milliárd forint, három komolyabb focistadion ára) bevételtől estek el az orosz kiskereskedők amiatt, hogy az ünnepi bevásárlási szezon legerősebb időszakában szerdán leállt a pénztárgépeik egy része - adta továbbaz orosz közösségi médiában terjedő hírt a Bloomberg.

A boltosok rémálma vált valóra, amikor egyszer csak a pénztárgépek lefagytak és az eladások leálltak - fejtegette Dmirij Alekszejev a DNS Digital Store elektronikai áruházlánc vezetője a Facebookon. A kiskereskedők országszerte káromkodnak. Mi borzalmasabb történhet velük, mint hogy elvesztik az üzletelés lehetőségét újév előtt. (Oroszországban az évfordulón tartják a karácsonyi ajándékozással egybekötött eszem-iszomot.)

Hiba a rendszerben

A leállás a teljes piac közel tizedét sújtotta - állítja az AKIT, a kiskereskedők lobbiszervezete. A katasztrófa gondokat okozott a Magnit PJSC-nél, Oroszország második legnagyobb áruházláncánál, amely kénytelen volt egyes hipermarketeiben beszüntetni az árusítást. A Rosznyefty PJSC és a Gazprom Nyefty PJSC egyes benzinkútjai szintén felfüggesztették az árusítást.

A hiba azokat a pénztárgépeket érintette, amelyeket a kormány júliusi rendeletének megfelelően online kapcsolatban bekötöttek az adóhatósághoz (képünk illusztráció). A gépeket gyártó egyik cég, a Shtrikh-M elismerte, hogy egyes berendezései csődöt mondtak.

Oroszországban számos vállalat gyártott olyan kiegészítőket, amelyekkel létre lehet hozni a pénztárgépek internetes kapcsolatát. Orosz kiberbiztonsági vállalatok szakértői szerint szoftverhibáról van szó, nincs bizonyíték arra, hogy valamilyen komputervírus fektette volna két vállra a pénztárgépek tizedét.

A cikk

Pénztárgép

Megtekintés: 932