Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Magyar szerverről törték fel az amerikai ügynökség gépeit

A WIRED által idézett és elemzett jelentés ugyan nem írt arról, hogy pontosan mely szervezetet támadták meg a szintén meg nem nevezett bűnözők, de közölte a támadás részleteit. A lap egy korábbi FBI figyelmeztetésre és a Dragos nevű kiberbiztonsági cég szakértőire hivatkozva azt állítja, hogy a négy évvel ezelőtti amerikai választások megzavarásáért is felelős Fancy Bear lehet az elkövető. A Wikipedián szereplő információk szerint a Fancy Bear a NATO és a Fehér Ház mellett a NOB, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, a német parlament, egy francia tévécsatorna és a Macron-kampány szervereit is megtámadta már korábban.

Az oroszok már a szervereinken vannak

A Dragos kutatójának, amikor összevetette a mostani támadás részleteit korábbi figyelmeztetésekkel, szemet szúrt, hogy egy magyar szerver IP címe többször is előfordul a dokumentumokban. Emellett egy másik, lettországi számítógép használata is arra utalhat szerinte, hogy ebben az esetben is a Fancy Bear a felelős a támadásért. A Kiberbiztonsági Ügynökség jelentése részletesen leírja, hogy hogyan jártak el a hekkerek: egyelőre nem tudni, hogyan, de hozzájutottak a meg nem nevezett ügynökségnél dolgozók felhasználóneveihez és jelszavaihoz, belépésük után egy vírust telepítettek a számítógépeikre, amelynek segítségével hozzáfértek a központi fájlszerverhez. Onnan aztán az általuk irányított gépekre másolták, majd ott tömörítették a számukra értékes adatokat.

Mivel nem közölték, hogy pontosan hova jutottak be az oroszok, azt is csak sejteni lehet, hogy mi volt a céljuk. Négy évvel az amerikai választások sikeres megzavarása után, és egy hónappal az aktuális elnökválasztás előtt joggal feltételezhetjük, hogy politikai céljai voltak az akciónak.

https://raketa.hu/magyar-szerverrol-tortek-fel-az-...

Megtekintés: 736