Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Már perlik a Yahoot az óriási adatlopás miatt

A hírügynökség tájékoztatása szerint Ronald Schwartz valamennyi Yahoo-felhasználó nevében adott be keresetet, azzal vádolva a vállalatot, hogy gondatlanul kezelték személyes adataikat.

A múlt héten kiderült hatalmas adatlopás, melynek során mintegy félmilliárd Yahoo-felhasználó azonosítói, nevei, születési dátumai és egyéb érzékeny információk kerültek kiberbűnözők kezébe, a történelem eddigi legnagyobb ilyen jellegű esete. A cégtől még 2014-ben lopták el az adatokat, azonban csak idén júliusban érkezett a jelzés a vállalathoz, mely szerint 280 millió fiók adataihoz jutottak hozzá illetéktelenek. Az ezt követően indult vizsgálat tárta fel, hogy a baj ennél jóval nagyobb, és kiderült, hogy legalább 500 millió felhasználót érint az ügy.

A mostani botrány nemcsak az adatszivárgás mértéke miatt hozta rendkívül nehéz helyzetbe a Yahoot, hanem a cég éppen zajló felvásárlását is alapvetően befolyásolhatja. Július végén jelentették be, hogy a Verizon, a legnagyobb amerikai mobilszolgáltató megvenné a társaság alaptevékenységéhez tartozó üzletágakat 4,8 milliárd dollárért. A botrány miatt azonban alaposan megváltozott a helyzet, és már olyan véleményeket is lehet hallani, hogy a mobilszolgáltató esetleg visszalép az üzlettől. Még ha ez nem is történik meg, az szinte biztos, hogy a tranzakció pénzügyi feltételeit újratárgyalják majd. Ezt egyrészt az indokolja, hogy egy ekkora adatszivárgás látványosan rombolja a cég imázsát, másrészt a perek kapcsán könnyen előfordulhat, hogy óriási összegű kártérítést kell majd fizetni a felhasználóknak.

A cikk

Yahoo

Megtekintés: 1061