Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Mennyit érnek a személyes adataink? Alig többet 3000 Ft-nál

Egy, a Kaspersky Lab által végzett kutatás eredményei azt mutatják, hogy az emberek viszonylag kevés pénzért eladják a fotóikat annak ellenére, hogy a legfontosabb „adatnak” jelölték a képi emlékeiket.

A felmérés alapján a válaszadók 49%-a a legértékesebb „adatnak” minősítette a mobilkészülékeiken tárolt fotókat saját magukról. Ezt a gyermekekről, valamint a társról készült fotók követik.

Fontosabb, mint egy szakítás – Kaspersky

Meglepő módon a személyes emlékek elvesztését sokkal nyugtalanítóbbnak tartják, mint egy autóbalesetet, egy szakítást vagy egy veszekedést baráttal, családtaggal.

Ugyanakkor, ha lehetőségük volt pénzért cserébe törölni digitális adatokat, akkor ezt átlagosan mindössze 3 ezer 245 Ft-ért (10,37 EUR) megtették, többnyire fotókat törölve.

Az emberek azt mondják, hogy a digitális emlékeknek különleges helye van a szívükben, talán azért, mert ezeket az emlékeket pótolhatatlannak tartják. A felmérést kitöltők több mint kétötöde szerint nem lehet megismételni az utazások során (45%), a gyermekeikről (44%) valamint a saját magukról (40%) készített fotókat és/vagy videókat.

Kiderült, hogy az értékes emlékek elvesztésének gondolata a legtöbb ember számára nagyon frusztráló. Sőt, elmondható, hogy az emberek gyakran többre értékelik eszközeiket és fényképeiket, mint a partnereket, a barátokat és a háziállatokat.

A Kaspersky megkérte a felmérésben résztvevőket, hogy állítsák fontossági sorrendbe a különböző nyomasztó eseményeket: családtag betegsége, szakítás, autóbaleset, vagy a digitális fényképek, kapcsolatok elvesztése.

Világszerte egy családtag betegsége szerepelt az első helyen. A készülékek valamint a digitális fotók elvesztése került a második és a harmadik helyre a világ számos régiójában, s ezt követi a baleset, szakítás, rossz munkanap, veszekedés családtagokkal és barátokkal, valamint néhány esetben egy állatbetegség is.

Néhány ezerért vihetik is – Würzburg

Ezzel szemben a Würzburgi Egyetem médiapszichológusai által végzett kutatás eredményei – amelyet a Kaspersky Lab számára készítettek – ennek ellenkezőjét állítja: annak ellenére, hogy szeretik az adataikat, az emberek készek eladni azokat meglepően kevés pénzért is.

A kísérlet résztvevőit megkérték, hogy pénzbeli értéket helyezzenek az okostelefonjukon tárolt adatokra – például a családról és barátokról készült fotóikra, a névjegyzékre és a személyes dokumentumokra.

Az adatokra helyezett értékek a vártnál lényegesen alacsonyabbak voltak, figyelembe véve a veszteséget, amit éreznének, ha elvesztenék ezeket. Az emberek több pénzt fektettek be a pénzügyi adatokra (átlagosan 4.172 Ft-t ~ 13,33 EUR), mint más adataikra. A névjegyzék átlagos értéke 3 ezer 721 Ft ~ 11,89 EUR volt, míg az általános fotókat átlagosan csak 3 ezer 245 Ft-ra ~ 10,37 EUR-ra becsülték.

A kísérlet azt mutatja, hogy az emberek a legértékesebb emlékeiket ajánlják fel a leginkább pénzért. Amikor felajánlották a résztvevőknek az adatok törléséért cserébe a fizetést (a fenti összegek alapján), akkor legtöbb alkalommal a családtagok és a barátok fotóit, a személyes dokumentumokat valamint a szelfik törlését hagyták jóvá.

A cikk

Megtekintés: 884