Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Milliós tömegek követelik a végleges törlésüket a netről

A Google 2,4 millió európai cégtől és magánszemélytől kapott eddig kérést, hogy "felejtsék el" az adataikat, kínos fotóikat vagy a lakcímüket, vagyis hogy a Google keresőben ne lehessen megtalálni ezeket - áll a keresőóriás éves transzparenciajelentésében.

    A legtöbben a szokásos szenzitív információk - fotók, lakcímek, videók - eltüntetését kérvényezik a Google-től, ugyanakkor 41,213 közszereplő, 33,937 politikus élt az adatok elfeledtetéshez való jogával.

    Ezt a jogot 2014 májusa óta biztosítja az EU az uniós állampolgároknak, ilyen joga például az Egyesült Államokban élőknek nincs. Európában a nem pontos, szenzitív, irreleváns vagy káros tartalmakat töröltetni lehet a keresőmotorokkal.

    2014 óta 2,437 millió kérés érkezett a Google-höz, 2,08 millió kérést dolgoztak fel, ezek 43 százalékát, durván 900 ezer kérést teljesítettek.

    Külön iparág alakult az ilyen kérések jogi kezelésére, a kérelmek kb. 15 százalékát, 360 ezer kérelmet például 1000 megbízott cég (ügyvédi iroda, PR-cég) nyújtott be az érintettek nevében.

    Az EU általános adatvédelmi rendelete, a GDPR május 25-én lép életbe, mely további jogokat ad az állampolgároknak az adataik felett, és jelentős bírságokat helyez kilátásba, ha az adatokat kezelők elveszítik vagy nem előírásnak megfelelően használják az adatokat.

    (CNBC)

    A cikk

    GDPR

    Megtekintés: 969