Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Nagy a baj, hackerek megint elloptak 2,2 milliárd jelszót

Ismét rengeteg lopott jelszót és felhasználónevet tartalmazó, úgynevezett “Collection” adatbázis létezésére derült fény. A torrenten terjesztett csomaghoz több mint ezren jutottak hozzá - írja a hvg.hu.

Alig két hete, hogy kiderült, hatalmas jelszóadatbázis jelent meg az egyik népszerű fájlmegosztó oldalon, amit ki tudja, mióta terjesztettek már egymás között a hackerek. Az összesen 2,69 milliárd bejegyzésből álló “csomag” óriási mennyiségű jelszót, felhasználónevet és e-mail címeket tartalmazott.

A Wired nemrég úgy értesült, hogy a Collection #1 néven emlegetett halom nem az egyetlen volt, ugyanis újabb adatbázist fedeztek, ez azonban a korábbinál is sokkal nagyobb: a Collection #2-5 845 gigabájtra rúg, 25 milliárd bejegyzést tartalmaz, és

főleg a Yahoo, a LinkedIn és Dropbox rendszereit érintő adatlopásokból származó információk találhatók benne.

A csomag tartalmát valószínűleg évek óta gyűjtötték a hackerek, vagyis most sem újonnan elkövetett kibertámadás eredményéről van szó.

A Phosphorus.io kiberbiztonsági cég alapítója, Chris Rouland szerint

ennyi lopott adatot még soha nem láttak.

Az adatbázist torrenten keresztül adták-vették egymástól a hackerek, a torrent tracker-fájlja alapján pedig 130-an segítették a terjesztését. Nekik “hála”, több mint ezren jutottak hozzá.

https://infostart.hu/kulfold/2019/02/02/nagy-a-baj...

Megtekintés: 939