Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Orosz tengeralattjárók ólálkodnak az internet ütőere körül

Vlagyimir Putyin növekvő katonai aktivitása egyre inkább kezd hidegháborús rémálmokat kelteni a nyugati vezetőkben. A cirkálórakétákkal és vadászbombázókkal zajló szíriai parádézás után az amerikai titkosszolgálatokat nyugtalanítják az oroszok tengeralattjárói is, mert gyanúsan közel úszkálnak az óceán fenekén húzódó internetes kábelekhez.

Nem túlzás azt állítani, hogy az óceánokban futó optikai szálas kábelek a globális kommunikáció és kereskedelem ütőerei – a rajtuk keresztülhaladó gazdasági tranzakciók napi 1 billió amerikai dollárra rúgnak és a világ kommunikációjának közel 95 százaléka is itt megy keresztül. Nem lenne jó, ha ezekkel valami baj történne.

Persze folyamatosan érik kisebb-nagyobb balesetek a vezetékeket – beleakadó horgonyok, természeti viszontagságok –, ám az így keletkező sérülések többnyire a parttól csupán néhány kilométernyi távolságban, viszonylag sekély vízben történnek. Az oroszok azonban mintha olyan, nehezen elérhető szakaszok után kutatnának, melyeknek a javítása bonyolult és hosszadalmas feladat lenne.

A kommunikációs kábelek nem most kerültek először célkeresztbe – már a hetvenes évek óta indulnak titkos küldetések ellenük, azonban eddig a lehallgatásuk és nem az elpusztításuk volt a cél. Amerikai katonai vezetők azonban úgy vélik, egy esetleges konfliktushelyzetben az oroszok kihasználhatják a Nyugat függését a kábelektől – számol be a New York Times.

Egyelőre nem tudni ugyan arról, hogy akár egy kábelt is elvágtak volna, az Egyesült Államok Putyin minden lépését fokozott gyanakvással kíséri – a két nagyhatalom közti fagyos hangulat kezdi a hidegháborús éveket idézni.

Ahogy az orosz tengeralattjárók aktivitása is: Mark Ferguson admirális szerint 50 százalékkal élénkült az előző évhez képest. Norvégiát például annyira aggasztja a partjai közelében észlelhető nyüzsgés, hogy a szomszédos országok segítségét kérte a tengeralattjárók megfigyelésében.

Múlt hónapban egy Yantar nevű orosz kémhajó – amely két vízalatti járművet is hordoz magával – az Egyesült Államok partjai és Kuba között cirkált, ahol az egyik főbb vezeték is fut. A haditengerészet szerint a Yantar rendelkezik olyan képességekkel, amellyel el tudja vágni a mélyben fekvő kábeleket, Moszkva szerint azonban a jármű csupán egy óceánkutató hajó, nincsen katonai funkciója.

A legtöbb kábel pályája egyébként nyilvánosan elérhető, az egyszerűség kedvéért az 1800-as évek óta nagyjából ugyanott fektetik le azokat. Vannak azonban titkos katonai kábelek is – amerikai tisztségviselők szerint elképzelhető, hogy az oroszok azok után kutatnak.

Titkosszolgálati jelentések szerint ráadásul Moszkva egy vízalatti drón fejlesztésén is dolgozik, amely képes célba juttatni egy apró taktikai atomtöltetet. Ferguson admirális szerint Oroszország a konvencionális haderő mellett az olyan hibrid haditechnikák fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektet, amelyekkel az ellenség döntéshozási képességét gyengíti vagy bénítja meg. Ilyen eszköz egyebek mellett a radarok, szatellitek és harci gépek elvakítására is alkalmas Krashuka-4, amelyet Ukrajnában és Szíriában már sikerrel be is vetettek.

Ferenci Péter - 2015. október 26. vs.hu

Képek


Megtekintés: 843