Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Porig égett az OVH strasbourgi SBG2 adatközpontja - ők vannak a háttérben

Hatalmas tűz tombolt szerdán egy strasburgi adatközpontban, amely során az OVH felhős tárhelyszolgáltató SBG2 adatközpontja teljesen leégett, az SBG1 datacenter nyolc terméből négyet pusztított el a tűz, továbbá leállították a szomszédos SBG3 és SBG4 központok működését is. Itt meg lehet nézni a jelenlegi helyzetet >>> A lángokat másnap reggelre sikerült megfékezni a közel 200 tűzoltónak.

Bár a hírek szerint még nem tudni, mi idézte elő a tüzet, de nem árt tudni, hogy a porrá égett helyszín nem egyszerű szerverpark volt, hanem a kiberalvilág bűnözői köreinek egyik fontos szerverközpontjának számított - mondta a computerworld.hu-nak Török Szilárd, aki hasonló témában tart majd előadást az április 14-ei SecWorld konferenciánkon. Ráadásul a VeraCrypt titkosító programot is itt fejlesztették, ez a bűnözői körök egyik legkedveltebb open source megoldása, így viszont akár azzal kapcsolatos bizalmas informaciók is kikerülhettek - például magukhoz a fejlesztőihez vezető út. Igen nagy esély van arra, hogy titkosszolgálati esemény történt, amely során - ha már legális eszközökkel nem tudtak fellépni ellenük - ellehetetlenítették a kiberbűnözők tevékenységét. Az adatközpont egyébként könnyűszerkezetes épület volt, és úgy tűnik, hogy valami miatt nem lépett működésbe az automatikus oltórendszer.

Videó az oltásról:

Az OVH a világ egyik legnagyobb tárhelyszolgáltatója. A cég VPS-t, dedikált szervereket és más webes szolgáltatásokat nyújt, összesen 27 adatközpontjából Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában. A balesetben sem az OVH dolgozói, sem a tűzoltók nem sérültek meg. Az incidens során ügyfelei a világ minden pontjáról jeleztek meghibásodásokat, rengeteg alkalmazás és weboldal elérhetetlenné vált.

Az OVH vezetője, Octave Klaba március 11-ei jelentése:

Az érintett ügyfelek többek között a Bad Packets kiberbiztonsági cég, a Lichess.org sakkszerver, a Deribit bitcoin tőzsde, az AFR-IX telekommunikációs cég, a VeraCrypt titkosító program, a eeNews Europe hírügynökség, a Centre Pompidu művészeti központ, az Imagify képszerkesztő online szolgáltatás, a Rust című multiplayer játék egyes európai szerverei és mások oldalai.

A MikroVPS szerverei is a tűz miatt váltak elérhetetlenné

https://computerworld.hu/biztonsag/porig-egett-az-...

Megtekintés: 642