Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Rajtakapták a koronavírus appot, hogy a Foursquare-nek küldi a helyadatokat

A Care19 nevű alkalmazásról van szó, amit a North Dakota Department of Health részére fejlesztett a ProudCrowd, a végeredményre viszont annyira nem lehetnek büszkék. A koronavírus terjedését próbálja követni, eközben viszont elküldi a felhasználók helyadatait a Foursquare-nek.

Pedig a Care19 leírása alapján a készítőkön kívül senki nem kapja meg az adatokat, beleértve a kormányokat és természetesen más alkalmazásokat. Ennek ellenére Tim Brookins, az alkalmazás egyik készítője szerint az app nyilvánvalóvá teszi, hogy a Foursquare megkapja az adatokat, ugyanis együttműködnek velük. Viszonylag könnyen lerendezte tehát a vitát, annak ellenére, hogy az eset teljesen szembemegy a jogi nyilatkozatba foglaltakkal.

Valószínűleg az ilyen esetektől tartottak azok, akik meghoztak néhány alapelvet a koronavírus terjedésének követésével kapcsolatban,

Közösen dolgozik az Apple és a Google, hogy kifejlesszenek egy követőrendszert, ami a következőképp működik: az emberek a tartózkodási helyük alapján kapnak értesítést arról, hogy jártak-e olyasvalaki közelében, aki fertőzött. Ez nem egy hagyományos feltérképezése a vírus terjedésének, viszont hasznos lehet, feltéve, ha elég teszt áll rendelkezésre.

Persze vannak még több feltétele is a rendszer működésének: ahhoz, hogy a rendszer működjön, széles körben elterjedtnek kell lennie, és a felhasználóknak bízniuk kell benne, hogy egyáltalán használni merjék. Elvégre a tartózkodási hely folyamatos megfigyeléséről van szó, ezeket az adatokat pedig biztonságban kell tudnia tárolni a rendszernek. Az American Civil Liberties Union(ACLU) meg is fogalmazott néhány alapelvet, amelyek mentén egy ilyen dolognak működnie kellene:

Az ACLU szerint ezek a minimumok, hogy a rendszer működőképes legyen.

https://fintechradar.hu/legaltech/0525/rajtakaptak-a-koronavirus-appot-hogy-a-foursquare-nek-kuldi-a-helyadatokat/

Megtekintés: 876