Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Súlyos kibertámadás érte a világ egyik legnagyobb elektronikai gyártóját, 10 milliárd a tét

November 29-én súlyos kiberbiztonsági incidens történt az elektronikai óriás Foxconn mexikói üzemében – írta a Bleeping Computer a birtokába jutott információk alapján. A techportál úgy tudja: a cég rendszerét egy trükkös zsarolóvírussal fertőzték meg hackerek.

Az incidens előzménye az volt, hogy a mexikói egység weboldala egyszer csak elérhetetlenné vált. A zsarolók ezután különféle üzenetekkel bombázták a céget számítógépeiken keresztül, hangsúlyozva, hogy 100 gigabájtnyi adatot azonnal zároltak, 10-20 TB-nyi biztonsági mentést pedig már le is töröltek.

A támadók állítólag 34 millió dollárnyi bitcoint (ez több mint 10 milliárd forintot jelent) követeltek azért a kulcsért, amellyel a Foxconn illetékesei hozzáférhetnek a zárolt adatcsomaghoz. A hackerek a DoppelPaymer nevű kártevővel dolgoztak.

A Foxconn elismerte a támadás tényét, valamint azt, hogy utána rendszerekeit csak szakaszosan tudta visszaállítani. Az elektronikai óriás arról is tájékoztatott, hogy haladéktalanul vizsgálatot indított az ügyben. A közleményben arról ugyanakkor nem közölt semmit a Foxconn, hogy végül fizetett-e a támadóknak az adatcsomag visszaszerzéséért. Ez azért is lényeges, mert ha a hackerek máshogy nem döntenek, a zárolt adatok – a határidő lejárta után – megsemmisülhetnek, további kárt okozva a megtámadott cégnek.

https://hvg.hu/tudomany/20201208_kibertamadas_zsarolovirus_foxconn_mexiko_hackerek#rss

Megtekintés: 676