Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Szabályozni kell az arcfelismerés alkalmazását

"Közpolitikával foglalkozó csapatunk az arcfelismerési módszerek alkalmazásának szabályozásán dolgozik, mivel erre a szabályozásra szükség van, mondta újságíróknak Bezos a vállalat seattle-i rendezvényén, ahol az új Alexa eszközöket mutatták be.

- A technológia kiváló példa egy olyan innovációra, amelynek igazán pozitív alkalmazásai vannak, így nem akarhatjuk korlátozni a terjedését. Ugyanakkor egy sor potenciális visszaélés követhető el vele, így égető szükség van a használatának törvényi szabályozására.

Az Amazon és más vállalatok által kifejlesztett technológiákat sok kritika éri többek között azért, mert a legutóbbi kutatások szerint nem mindig képesek azonosítani a sötétebb bőrszínű emberek nemét. Emiatt komoly aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a rendvédelmi szervek téves letartóztatásokat hajthatnak végre a gyanúsítottak nem megfelelő azonosítása miatt.

Az Amazont több kritika érte, mint riválisait, részben amiatt, mert eladta technológiáját a rendőrségnek, és megvédte a hatóságok által folytatott gyakorlatokat. A vállalat ugyanakkor hangsúlyozza, hogy szolgáltatása minden felhasználójának be kell tartania a törvényeket.

A szabályozás iránt mutatkozó egyre nagyobb igény a technológiával kapcsolatos egyesült államokbeli komoly elégedetlenség eredménye. Az amerikai kormányhivatalok évek óta használják a technológiát, amely egyre hatékonyabbá válik a felhőalapú informatika és a mesterséges intelligencia terjedésének köszönhetően. San Francisco és Oakland idén megszavazta, hogy tiltsák be az arcfelimerés városi alkalmazottak általi használatát.

A Microsoft vezetői, köztük Brad Smith elnök, ugyancsak szorgalmazzák az arcfelismerő technológiák szabályozását.

https://computerworld.hu/cio/szabalyozni-kell-az-arcfelismeres-alkalmazasat-268895.html?hirlevel

Megtekintés: 820