Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Terjed az internetes bűnözés, egyre fontosabbak a biztonsági intézkedések

Az elemzésben Candid Wueest fenyegetéskutató véleménye is olvasható. Szerinte megnőhet a száma az adatokat titkosító és azokat csak pénzért visszaadó (Crypto ransomware) támadásoknak. Olyan esetek is előfordulhatnak, hogy a bűnözők az adatok nyilvánosságra hozásával fenyegetnek. A vállalatok esetében pedig szintén az adatszivárogtatással való zsarolás okozhat problémát. - írja az MTI.

Az előrejelzés szerint 2016-ra elkerülhetetlen lesz a cégek és magánemberek kiberbiztosítása. Erre az idén regisztrált adatszivárgások mértéke miatt is szükség lesz. A kiberzáradékok biztosításkötéskor egyre elfogadottabbak, ezért a fogyasztókra és a vállalkozásokra is nagyobb nyomás nehezedik, hogy alkalmazzák a szükséges biztonsági gyakorlatokat. A vállalkozásoknak ezért képezniük kell a munkavállalókat. A fogyasztóknak pedig egyre alaposabban át kell gondolniuk, hogy milyen adatokat osztanak meg magukról.

A Symantec elemzése szerint az idei év rengeteg adatszivárgási esetéből látható, hogy a hagyományos felhasználónév/jelszó struktúra már kevés. Ezért egyre gyakoribb lesz majd az egyszer használatos kód alkalmazásával a kétfaktoros azonosítás (2FA).

2016-ban sok figyelmet kap majd az okos városok tervezése is. Elsőként 3D-s modelleket kell majd alkotni, hogy a befektetők láthassák a terveket, ez szintén jól megszervezett biztonságot követel. A vállalatok számára egyre fontosabb lesz, hogy kapcsolódjanak a hálózatba, de a külső támadások miatti termeléskiesés és az informatikai leállások itt is kihívást fognak jelenteni.

A felmérést a cég a Norton IT-biztonsági szakértőivel közösen készítette.

Maksa Mónika A cikk

Symetec zsarolás

Megtekintés: 790