Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Tízből nyolcan elfelejtik a jelszavaikat

Bár ma már több cég kínál jelszómentes megoldásokat, a felhasználók többsége továbbra is jelszót használ fiókjai védelmére.

Ezzel kapcsolatban a HYPR kutatása megdöbbentő adatokat tárt fel. A megkérdezettek 78 százaléka azt válaszolta, hogy az elmúlt három hónapban legalább egyszer új jelszót kellett beállítani személyes fiókjához, mert elfelejtette a régit, és 57 százalékuk a munkahelyi fiókjánál is új jelszó beállítására kényszerült.

Még mindig túl sokan használnak digitális vagy papír alapú listákat jelszavaik kezelésére. A felhasználók 65 százaléka valahová feljegyzi otthoni jelszavait, és csak harminc százalék telepített jelszókezelő programot erre a célra.

Amikor frissíteni kell a jelszót, 49 százalék kis különbséggel ugyanazt a karektersort állítja be, mert így jobban meg tudja jegyezni. A legtöbben minden fiókjukhoz ugyanazt a jelszót használják, és csak 28 százalék állít be mindenhová mást.

A felhasználók 35 százaléka, vagyis több, mint egyharmada a jelszavait védetlen fájlokban, például Excel táblázatokban vagy szöveges dokumentumokban tárolja.

Megtekintés: 837