Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Törölt egy óriási adatbázist a választási szoftver fejlesztője

Az Orbán-kormány idején, 2013-ban államosított IdomSoft Informatikai Zrt.-nek fizetett ki 1,3 milliárd forintot a Nemzeti Választási Iroda a 2018-as választás informatikai rendszerének kiépítésére. A cég két éven keresztül fejlesztett rendszere azonban már a választás reggelén eltűnt az éterből, csak egy lebutított változat volt látható a választási oldalon.

A több mint 350 alkalmazottat foglalkoztató IdomSoft nem kispályás a kormányzati informatika terén. A nevéhez fűződik – a többi közt – az Ügyfélkapu, az okmányirodai hálózat, a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, az integrált gépjármű felelősségbiztosítási nyilvántartás és a határellenőrzést szolgáló schengeni információs rendszer létrehozása. Ám 2018 nem indult jól a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. 100 százalékos tulajdonában álló cég számára.

A Belügyminisztérium irányítási körébe tartozó IdomSoftnál az SZNYR átalakítása alatt csúszott be egy kommunikációs hiba, ezért nyomták meg a törlés gombot. Az adatok végleges törlése hónapokig akadályozta az ominózus ügyekkel foglalkozó szervek működését és a bírságok rendezését, csak a hagyományos, papíralapú nyilvántartás mentette meg a céget attól, hogy egy óriási botrány közepébe csöppenjen a választás előtt. A BM egyelőre nem válaszolt az SZNYR adattörlésére vonatkozó kérdéseinkre.

A Nemzeti Választási Iroda az ország alapvető nemzetbiztonsági érdekeire hivatkozva mellőzte a közbeszerzést, és az elmúlt két évben több címen is szerződtette a céget. Két év alatt több mint 1,3 milliárd forintot fizettek ki a cégnek. (A cikket az NVI jelzése alapján a megjelenés után javítottuk. A választási iroda a 24.hu kérdésére a napokban kiadta a 2013 és 2017 vége közötti időszak negyedéves szerződéslistáit. A megrendelések között az Idom Soft a „Nemzeti Választási Rendszer továbbfejlesztése a 2018. évi választásokra, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó szolgáltatások nyújtása” címen 2017-ben két listán is szerepelt, „Az időközi választásokat, a helyi, a területi és országos népszavazást támogató informatikai rendszer kialakítása a Nemzeti Választási Rendszer továbbfejlesztésével” szerződés alapján pedig kilencen. Az NVI szerint azonban ezeket nem külön összegekként kell értelmezni, hanem egy-egy hosszabb időtartamú szerződés részeként.)

Az NVI vezetője, Pálffy Ilona a választás napján, április 8-án azzal magyarázta a választás.hu összeomlását, majd a lebutított változatban történt visszatérést, hogy a nagy látogatottság miatt akadozni kezdett a szoftver. Pálffy két nappal később viszont már azt állította, hogy a választási informatikai rendszer végig akadály és probléma nélkül működött, csak a tájékoztatási rendszerrel, azaz a választási portállal volt baj, és ezt helyettesítették egy tartalékportál beindításával.

Furcsa azonban, hogy az NVI a tartalékportálról 9 napig nem bírt visszaállni az eredeti, a korábbi választások adatait is tartalmazó portálra. Április 17. délutánjáig kizárólag a leegyszerűsített oldal volt elérhető.

Az IdomSoft jogelődje, az Idom 2000 Zrt. a 2010-es választás előtt még kifejezett szálka volt a Fidesz szemében, a kormányváltás idején pedig még arról volt szó, hogy az elszámoltatás része lesz. Az ügy azért vált különösen kényessé, mert a választási szoftver akkori változatának elállításában közreműködő alvállalkozó, É.B.SZ.K. 2004 Kft. egy Magyarországon soha nem járt marokkói állampolgár, Bhasil Mohammed tulajdonába került. Az É.B.SZ.K. az Idommal együttműködve 2006-ban jegyzékkészítő programokat fejlesztett a választásokhoz.

Az Idom végül mégsem került feketelistára, sőt. A céges átalakulással létrejött IdomSoft 2011-ben ingyen átadta az államnak a szoftverei felhasználási és fejlesztési jogát. A céget pedig első körben a Vertán György vezette Tigra Business Intelligence Kft. vásárolta meg 1,3 milliárd forintért. De még meg sem száradt a tinta az adásvételi szerződésen, az állam máris megvette a Tigrától, azt állítva, hogy a NISZ irányítása alatt sokat spórolnak majd a fejlesztési kiadásokból.

Az IdomSoft az állami megrendelésekből 2016-ban, az utolsó jelenleg nyilvános mérlege szerint 5,76 milliárdos árbevételt ért el, a pénzek jelentős része azonban csak átfolyt rajta: több mint 2 milliárd forint az alvállalkozóknál landolt. Az IdomSoft közvetlenül a mostani választás előtt is kiírt egy 2,1 milliárdos közbeszerzést „szakértői erőforrás” beszerzésére, amit éppen a korábbi tulajdonos, a Tigra által vezetett konzorcium nyert meg.

Az IdomSoft szerint nem történt adatvesztés

Az IdomSoft Zrt. csütörtökön közleményt adott ki, amelybe azt írta, hogy a szabálysértési nyilvántartási rendszer részét képező szabálysértési nyilvántartások közhiteles, hatósági nyilvántartások rendszerében adatvesztés nem következett be. A szabálysértési nyilvántartási rendszer magas rendelkezésre állása, az informatikai biztonsági követelményeknek megfelelő redundáns felépítése, valamint a kapcsolódó rendszeres adatbázismentés egyébként is kizárja az adatvesztés lehetőségét. A lementett adatok felhasználására értelemszerűen nem volt szükség, mivel az adatbázisból nem történt törlődés, az hiánytalanul, folyamatosan tartalmazza a nyilvántartás adatait.

A cikk

Megtekintés: 1062