Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Vírusfertőzés akadályozza az iPhone gyártását

A Taiwan Semiconductor Manufacturing vállalatot sújtó vírusjárvány miatt késedelmet szenvedhet az Apple új iPhone modelljeiben használt lapkák gyártása, de iparági elemzők szerint a hatás korlátozott lesz, mivel a tajvani vállalat felkészült az ilyen jellegű incidensek áthidalására.

A világ legnagyobb szerződéses lapkagyártójaként ismert Taiwan Semiconductor Manufacturing arról adott hírt, hogy a hétvégén több számítógépes rendszerét és gyártóeszközét vírus fertőzte meg, amelynek eltávolítása és az eredeti állapot teljes visszaállítása várhatóan ma fejeződik be. Az incidens szállítási késedelmet okoz majd, és hatással lesz a vállalat harmadik negyedéves pénzügyi eredményére.

Marki Li, a Sanford C. Bernstein elemzője szerint a technológiai óriás Apple a Taiwan Semiconductor Manufacturing egyik leginkább érintett megrendelője, de egy gyors visszarendeződés a negyedik negyedévben minimalizálhatja az elszenvedett negatív hatást. Hosszú távon kárt szenvedhet a Taiwan Semiconductor Manufacturing reputációja, a mostani hatást ugyanakkor nehéz megjósolni, vélekedik a szakember.

A KGI Securities jelentése szerint bár a Taiwan Semiconductor Manufacturing 12 hüvelykes szilíciumszeleten gyártott egyes lapkáinak szállításában problémák léphetnek fel, az új iPhone-ok megjelenésére gyakorolt hatásuk korlátozott lesz, mivel az ellátási láncot felkészítik az ilyen jellegű incidensek kezelésére, és a gyártók többletkészleteket halmoznak fel a gyártás kezdeti stádiumában.

Az Apple egyelőre nem reagált a Reuters megkeresésére, a Taiwan Semiconductor Manufacturing pedig nem tudott további információkkal szolgálni. Korábban a vállalat arról számolt be, hogy fenntartja korábbi üzleti előrejelzését, mely szerint 2018-ban egyszámjegyű bevételnövekedésre számít, mivel a harmadik negyedévben történő szállítási késlekedéseket ellensúlyozzák majd a negyedik negyedévben.

A globális elektronikai ellátási láncnak alapvető fontosságú részét képező tajvani nagy technológiai vállalatok általában egy sűrűbb időszakba lépnek a második negyedévben a technológiai eszközök év végi megjelenése miatt. A Taiwan Semiconductor Manufacturing a múlt hónapban módosította éves bevételi előrejelzését az okostelefon-gyártó és kriptovaluta-bányász iparág részéről megnyilvánuló csökkenő kereslet miatt.

Megtekintés: 841