Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Vizsgálják az Apple és a Google adatkezelését

Az Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottság elnöke, Greg Walden és a testület három másik republikánus képviselője arra kíváncsiak, hogy milyen gyakorlatot követnek a vállalatok a felhasználói adatok kezelése terén, hozzáférhetnek-e külső cégek ezekhez az adatokhoz, és hogyan gyűjtik és használják fel a rögzített hanganyagokat, valaimnt az iPhone és Android mobilok földrajzi adatait. Az Alphabet válaszában arról írt, hogy válaszolni fog a bizottság kérdéseire, és hogy a Google számára kiemelt fontosságú felhasználói adatainak a védelme.

A képviselők által írt, nyilvánosságra hozott levelekben az áll, hogy a vállalatok olyan módon használhatják fel az ügyféladatokat - köztük a földrajzi adatokat és a hangfelvételeket -, amelyekre az ügyfelek nem számítanak.

A levelekben utalás történik olyan jelentésekre, amelyek azt állítják, hogy bizonyos esetekben az okostelefonok hangadatokat gyűjtenek a felhasználók beszélgetéseiből annak érdekében, hogy azonosítani tudják az esetleg elhangzó olyan hangos utasításokat, mint az "Okay Google" vagy a "Hey Siri". Arról is szó esik a levelekben, előfordulhat, hogy külső alkalmazások hozzáférnek ezekhez a hangadatokhoz a felhasználók tudta nélkül.

Az Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottság elnöke, Greg Walden Fotó: REUTERS/Joshua Roberts

A levelek megkérdezik, hogy gyűjt-e a Google Android és az Apple iPhone hangfelvételeket a felhasználókról azok hozzájárulása nélkül, mivel a bizottság vizsgálja azokat az üzleti gyakorlatokat, amelyek hatással vannak az amerikai állampolgárok adatainak biztonságára.

Az Alphabetnek küldött levél megemlíti, 2017 júniusában a Google bejelentette, hogy a Gmail a jövőben nem fogja szkennelni az e-mailek tartalmát a hirdetések személyre szabása érdekében, utalva arra, hogy a változtatást az adatvédelem és- biztonság fokozása miatt hajtotta végre.

A bizottság ugyancsak idézte a Wall Street Journal múlt héten közzétett riportját, amely azt állítja, hogy a Google még mindig engedélyezi külső cégek számára a hozzáférést a felhasználók e-mailjeihez a tartalom személyre szabása érdekében.

A levelek mindkét céget arra kérték, hogy július 23-ig válaszoljanak a kérdésekre, és tájékoztassák a bizottságot.

A cikk

Megtekintés: 842