Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Zsarolóvírus-támadás áldozata lett a világ második laptopgyártója

A Compal nevét viszonylag kevesen ismerik, pedig a világ második legnagyobb szerződéses laptopgyártója, amely olyan nagy neveknek készít rendszereket, mint az Apple, az Acer, a Lenovo, a Dell, a Toshiba, a HP és a Fujitsu, és emellett monitorokat, tableteket, okosórákat, okostévéket, számítógépes perifériákat is gyárt hasonlóan nagy piaci szereplők számára. De attól, hogy egy vállalat gyakorlatilag a fél világot ellátja különféle márkanevek alatt minőségi számítógépekkel, nem jelenti azt, hogy minden szinten biztonságosan működnek.

A Compal-t megcélzó zsarolóvírusos támadás, amit feltehetőleg a DoppelPaymer nevű kiberbűnöző-csapat hajtott végre, vasárnap reggel történt, és a vállalat számítógép-flottájának 30 százalékát érintette. A dolgozókat reggel egy üzenet várta a cég informatikai vezetőitől, amelyben arra kérték őket, hogy ellenőrizzék számítógépeiket, és lehetőleg mentsék le azokat a fontos fájlokat, amelyek még elérhetők maradtak.

A támadás tényét a Compal igazgatóhelyettese, Qingxiong Lu is megerősítette a sajtónak, de egyelőre tagadta, hogy a zsarolóvírus miatt kényszerültek volna leállásra. A vezető azt állította, hogy az esemény csak a cég belső hálózatát érintette, azok a gyártósorok, amelyek más cégek számára állítanak elő laptopokat, működőképesek maradtak, és a számítógépes rendszerek helyreállítása is csupán egy-két napot igényel.

A tajvani cégekre az utóbbi időben egyébként rájár a rúd: májusban az állami tulajdonú energiacég, a CPC Corp. ellen intéztek támadást a ColdLocker zsarolóvírussal, júliusban pedig a Garmin okosóragyártóra csapott le egy banda a WastedLocker zsarolóvírussal. Az efféle támadások a szakértők szerint nem csak azért kifejezetten veszélyesek, mert az áldozatoknak súlyos pénzeket kell fizetniük az adataik feloldásáért, de ilyenkor bizony az is előfordulhat, hogy sok bizalmas információt meg is szereznek tőlük a támadók, amelyeket később további módokon használhatnak fel ellenük, vagy épp partnereik ellen.

https://computerworld.hu/biztonsag/zsarolovirus-ta...

Megtekintés: 661