Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Zsarolóvírus-támadás érte a Garmint, napokra leáll több szolgáltatás

Az elmúlt órákban számos szolgáltatását leállította a Garmin – írja a ZDNet. Egy zsarolóvírus ugyanis az amerikai cég belső hálózatához és a termelést irányító néhány rendszerhez is hozzáfért, majd titkosította az azokon található fájlokat.

A vállalat a hivatalos Twitter-oldalán jelentette be, hogy a következő napokban a károk enyhítésére karbantartási munkálatokat végeznek, ami miatt több szolgáltatás is szünetelni fog. A leállás érinti a cég hivatalos weboldalát, a felhasználói adatok szinkronizálását lehetővé tévő Garmin Connect szolgáltatást, a repüléshez szükséges adatbázisát, valamint néhány ázsiai gyártósort is.

Mivel a karbantartás a telefonos ügyfélszolgálatot is érinti, így egy ideig sem e-mailben, sem telefonon, sem szöveges üzenetben nem lehet majd elérni a vállalatot.

A támadás nemcsak az átlagos felhasználókra jelentette a szolgáltatás kiesését. Több kisgépes pilóta is arra panaszkodott, hogy nem tudták letölteni a Garmin repülési adatbázisát a cég által készített, a repülőgépeken használt navigációs rendszerhez. Sőt, még az az alkalmazás is leállt, amely a járatok ütemezésére és tervezésére szolgál.

A ZDNet úgy értesült, a céget a WastedLocker nevű zsarolóvírussal támadták meg az ismeretlen hackerek, ezt az információt azonban egyelőre nem erősítette meg a vállalat.

https://hvg.hu/tudomany/20200724_garmin_zsarolovirus_kibertamadas_wastedlocker#rss

Megtekintés: 789