Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Sajtóközlemény - Kihirdették az „Év információbiztonsági dolgozata” cím nyerteseit

Budapest, 2016. szeptember 21. - A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület kihirdette az „Év információbiztonsági szak- és diploma-dolgozata” pályázat nyertesét. Az idén már tizenegyedik alkalommal kiírt pályázattal az Egyesület célja, hogy támogassa azokat a főiskolai és egyetemi hallgatókat, akik szakdolgozatukat az információbiztonság témakörében írják. 2016-ban Gyebnár Gergő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és Borókai Bence, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának hallgatója – szakdolgozat (BSc) kategóriában míg Tóth Géza, az Óbudai Egyetem hallgatója – diplomadolgozat (MSc) kategóriában nyerte el a megtisztelő címet.

Az „Év információbiztonsági szak- és diplomadolgozata” cím olyan nyilvános pályázatként lett meghirdetve, amelyen a magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatói indulhattak. Idén 8 „BSc” dolgozat és 3 „MSc” dolgozat érkezett be a bíráló bizottsághoz összesen 8 felsőoktatási intézményből.

A szakdolgozat (BSc) kategóriában a sok beérkezett magasszínvonalú pályázatra tekintettel két díjat adott ki.

Egyik nyertes Borókai Bence, az „A kibervédelem rendszere a magyar és a globális kibertérben” c. dolgozat szerzőjének álláspontja szerint, Magyarországnak is szüksége van egy olyan törvényre, amely az Ibtv.-hez hasonlóan az egyéni felhasználók jogait és kötelezettségeit szabályozza. Az érintett alanyi körre vonatkozó jogi szabályozás összetett, ami azonban nem csak jogi, hanem társadalmi, gazdasági és politikai érintettségű is.

A szakdolgozat (BSc) kategóriában szintén nyertes Gyebnár Gergő, a „Kritikus infrastruktúrák biztonsági szabályozása; egy Kiberbiztonsági Műveleti Központ (CSOC) megtervezése” c. dolgozat szerzője rámutat arra, hogy egyetlen informatikai rendszert sem lehet teljesen biztonságossá tenni, hiszen csak az ismert támadások és az ismert támadási módszerek megnehezítését és kizárását lehet elérni. Mind az általa bemutatott tesztidőszak, mind a hosszú távú üzemeltetés során a kiszervezés számos előnnyel járhat. Sajnálatosan az egyik legfontosabb ok a humán erőforrás toborzás. Szinte lehetetlen olyan szakembereket találni, akik a hivatalos szerveknél meghatározott alapilletmény bármilyen elérhető szorzójával megegyezne a bérigényük.

Tóth Géza, a „Biztonsági kiegészítések szolgáltatás orientált architektúrák Enterprise Service Bus-on keresztüli kommunikációjához” című dolgozatával jelentkezett és nyerte meg a diplomadolgozat kategóriát. Tóth Géza, a pilot környezetben létrehozott, a megtervezett modellre alapuló alkalmazáson keresztül azt kívánta szemléltetni, hogy a SOA architektúrában kitüntetett helyet elfoglaló ESB ellenőrző szerepének bevezetése nagyban hozzájárulhat egy rendszer biztonságához. A pilot rendszerben bemutatott elvek és gyakorlati megoldások, kiegészítve a javasolt továbbfejlesztésekkel reményei szerint nagyban hozzájárulhatnak a SOA rendszerekben jelentkező hitelességgel és bizalmassággal kapcsolatos elvárások teljesítéséhez.

A Hétpecsét Egyesület szeptemberi fórumán a nyertesek kihirdetése után Gyebnár Gergő, valamint Tóth Géza is bemutatta dolgozatát, majd válaszoltak a szakmai közönség kérdéseire. Az erkölcsi elismeréssel és utazási utalvánnyal járó díjat az Egyesület elnöke, Gasparetz András adta át szeptember 21-én, az Egyesület, LXXII. „Információvédelem menedzselése” c. szakmai fórumán. A nyertesek az utazási utalvány mellett idén is átvehették a Herendi Porcelánmanufaktúra „bölcs bagoly” porcelánfiguráját dr. Ködmön Istvántól, aki az Egyesület alelnöke és a Herenden termelési igazgató.

Az Egyesület vezetői „dicsérő” oklevelet nyújtottak át azoknak a pályázóknak, akik ugyan most nem nyertek, de szak-, vagy diplomadolgozatuk igen magas színvonalúaknak bizonyultak és a szakmai zsűri érdemesnek találta készítőiket, hogy a fórum résztvevői előtt őket is kiszólítsák és megjutalmazzák.

A nyertes pályaművek nem jöhettek volna létre elkötelezett konzulensek nélkül, így a Fórumon oklevelet adtak át dr. Szenes Katalin, dr. Krasznay Csaba és dr. Christián László részére is, elismerve ezzel szakmai hozzájárulásukat.

Különösen nagy öröm az Egyesület vezetősége és tagjai számára, hogy az elmúlt évek pályaművei azt bizonyítják, egyre több szakmai műhely kapcsolódik be a nemes versengésre. Az eddigi pályázatok az alábbi intézmények szakmai műhelyeiből kerültek ki: Nemzeti Közszolgálati Egyetem (4 dolgozat), Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Miskolci Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Óbudai Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Pannon Egyetem. Reméljük, 2017-ben még népesebb lesz ez a lista.

Photos


információbiztonság szakdolgozata diplomadolgozata Nemzeti Közszolgálati Egyetem Pázmány Péter Katolikus Egyetem Óbudai Egyetem

Megtekintés: 1246