Sajtóközlemény - Kihirdették az „Év információbiztonsági dolgozata” cím nyerteseit

Budapest, 2019. szeptember 18. - A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület kihirdette az „Év információbiztonsági szak- és diploma-dolgozata” pályázat nyertesét. Az idén már 14. alkalommal kiírt pályázattal az Egyesület célja, hogy támogassa azokat a hallgatókat, akik szakdolgozatukat az információbiztonság témakörében írják. 2019-ben Dominguez Zoltán és Villányi Bálint, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának hallgatója – szakdolgozat (BSc) kategóriában, míg Kékesi Ágnes, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának hallgatója – diplomadolgozat (MSc) kategóriában nyerte el a megtisztelő címet.

Az „Év információbiztonsági szak- és diplomadolgozata” cím olyan nyilvános pályázatként lett meghirdetve, amelyen a magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatói indulhattak. Idén is számos „BSc” és „MSc” dolgozat érkezett be a bíráló bizottsághoz összesen négy felsőoktatási intézményből.

A szakdolgozat kategóriában nyertes „páros”, Dominguez Zoltán és Villányi Bálint, két külön dolgozattal, de egy témakör két aspektusával jelentkezett: Egy DNS alapú hálózati forgalom felügyelő rendszert („Hub”) fejlesztettek olyan módon, hogy egyikük fejlesztette az alkalmazás „motorját”, a másik pályázó pedig az alkalmazás felhasználói felületének és az API-jának a legyártásában jeleskedett. A „Hub” egy az otthonban elhelyezett hálózati forgalom figyelő szolgáltatás, amely szükség esetén értesítést küld a felügyeleti joggal rendelkező felhasználóknak, illetve blokkolja a nem megfelelő forgalmat. A rendszer a helyi lokális hálózaton működik, de lehetőség van a Hub-hoz okostelefonokat hozzárendelni. Az értékelő bizottság különösen magasra értékelte azt a tényt, hogy a két fiatal hallgató egy komplex biztonsági alkalmazást hozott létre közös munkával a Vitarex Stúdió Kft. által biztosított külső gyakorlati helyszínen.

Kékesi Ágnes, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának hallgatója a „Az információbiztonság- tudatosság vizsgálata” című diplomamunkájában mikro- és kisvállalkozói környezetben elemezte az információbiztonsági tudatosság állapotát, jellemzőit. Vizsgálatai pozitívabb képet mutattak az elemzett vállalkozások esetében, mint előfeltételezéseiben szerepelt. A dolgozatban helyet kapott egy olyan képzési modell is, melyet még egy TDK dolgozat keretében kezdett felépíteni a diplomamunka megírása előtt.

A Hétpecsét Egyesület szeptemberi fórumán a nyertesek kihirdetése után a győztesek bemutatták dolgozataikat, majd válaszoltak a szakmai közönség kérdéseire. Az erkölcsi elismeréssel és pénzjutalommal járó díjat az Egyesület elnöke, Gasparetz András adta át szeptember 18.-án, az Egyesület, LXXXVII. „Információvédelem menedzselése” c. szakmai fórumán. A nyertesek idén is átvehették a Herendi Porcelánmanufaktúra „bölcs bagoly” porcelánfiguráját dr. Ködmön Istvántól, aki az Egyesület alelnöke és a Manufaktúra termelési igazgatója.

Az Egyesület tagjain keresztül lehetőség vannak különdíjak odaítélésére is. Idén Vékás Sándor Dominguez Zoltánnak és Villányi Bálintnak adta át a KÖZINFORMATIKA Nonprofit Kft. által felajánlott vásárlási utalványt.

Az Egyesület vezetői „dicsérő” oklevelet állított ki azoknak a pályázóknak, akik ugyan most nem nyertek, de szak-, vagy diplomadolgozatuk igen magas színvonalúaknak bizonyultak. Ezeknek a tartalmi részével az Egyesület facebook és LinkedIn közösségi felületén találkozhatnak az érdeklődök.

A nyertes pályaművek nem jöhettek volna létre elkötelezett konzulensek nélkül, így a Fórumon oklevelet adtak át Dr. Gulyás Gábor György, Dr. Lengyel László és Dr. Szentes Balázs részére is, elismerve ezzel szakmai hozzájárulásukat.

Különösen nagy öröm az Egyesület vezetősége és tagjai számára, hogy az elmúlt évek pályaművei azt bizonyítják, egyre több szakmai műhely kapcsolódik be a nemes versengésre. A beadott dolgozatok számát tekintve idén is a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nyerte a versenyt.

Dr. Ködmön István a fórum bevezető előadásában ismertette, hogy az eddigi nyertesek közé eddig hét felsőoktatási intézményben (BCE, BMGE, DF, ÓE, PPKE, PTE) készült pályamunka került. A díj történetében legtöbbszőr a BMGE hallgatói vehették át az elismerést.

A Pannon Egyetem Kékesi Ágnes dolgozatával ehhez az Egyesület által elismert körhöz csatlakozott.

***

információbiztonság szakdolgozata diplomadolgozata BME Pannon Egyetem KÖZINFORMATIKA Nonprofit Kft