Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Sajtóközlemény - Megvédhetőek-e az otthonról kezelt céges adatok?

Megvédhetőek-e az otthonról kezelt céges adatok?

Egy friss antológia összegyűjtötte a védelemhez szükséges információkat

www.tavmunka.hetpecset.hu

Budapest, 2020. december 8. - A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület bejelenti, hogy elkészült a távmunka (home office) jelentette információvédelmi kihívásokkal foglalkozó bárki számára ingyenesen hozzáférhető internetes antológiájával.

A pandémiai okozta helyzetben drasztikusan megnőtt azon infomunkások, irodai dolgozók száma, akik távoli munkavégzéssel látják el a feladatukat. Felmérések pedig azt mutatják, hogy a COVID közvetlen veszélyének elmúltával is jóval kevesebben kívánnak visszatérni a heti 5 nap teljes munkaidőben a céges fizikai irodában végzett munkához, mint amennyien így dolgoztak. A korábban viszonylag kis számú digitális nomád életformát folytatók létszáma jelentősen megnövekedett az új homofíszer réteggel.

A cégek/szervezetek információvédelmi törekvései pedig ezzel újabb kihívások elé lettek állítva. Számos kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon a munkavállaló otthonról hogyan és milyen céges adatokat érhet el, és milyen szervezeti, technikai intézkedések szükségesek a cég információvagyonának időben állandó védelmére.

Valójában az internet mindenkinek a barátja és a megfelelő keresőszavak begépelése után hír cunami szakad az érdeklődő nyakába. A Hétpecsét Egyesület véleménye szerint éppen ez a reklámoktól sem mentes cikk dömping nem igazán segít, mivel egyszerűen sok.

Az Egyesület 2018-ban a GDPR bevezetésekor érzett hasonló helyzetet, akkor vezették be a közösségi szerkesztésben készülő antológia fogalmát, amit a Digitalstandon ingyenesen meg is osztottak, és több mint 20.000 megtekintést ért el.

Most a távmunka információvédelmi kérdéseit összefogó antológiát készített az Egyesület tagjaiból álló önkéntes szerkesztő csapat, amelyben kb. 100 kiválasztott publikáció foglaltak rendszerbe.

A tartalmat három fő fejezetre osztották. Megfelelőség címszó alatt gyűjtötték össze az alkalmazandó jogszabályokat, szabványokat, iránymutatásokat és jó gyakorlatokat. A technológia fejezetben funkciónalitás szerint tekintik át a szóba jöhető megoldásokat. A harmadik főfejezet az emberi tényezővel foglalkozik.

Az antológia formáján változtattak a szerkesztők a korábbiakhoz képest. Meghallgatva a visszajelzéseket elszakadtak a PDF formátumtól és most egy szabadon hozzáférhető honlapon érhető el az antológia: www.tavmunka.hetpecset.hu . Reményeik szerint így még többen és hatékonyabban szerezhetnek áttekintést a témáról, vagy éppen egy-egy általuk keresett feladathoz megoldást, háttér információt.

***

További információ: www.tavmunka.hetpecset.hu ; www.hetpecset.hu

Szabadon felhasználható logó: https://drive.google.com/drive/folders/1fXzOFuS2DzqwRL3pSnMEpZBjHkfKWayG?usp=sharing


Megtekintés: 359